Cicoarea si multiplele ei beneficii
De mult nu am mai vorbit cu voi printr-un articol. Ma gandeam acum sa va vorbesc despre cicoare si despre beneficiile ei, pe care foarte putini le cunosc, probabil. Din vedere toti o recunoasteti! Este albastra precum cerul senin, dar extrem de ambitioasa cat sa isi faca loc pe orice bucatica de pamant.
Este folosita foarte des in tratamentele naturiste, iar radacina este cea mai utilizata, datorita faptului ca este bogata in principii amare (stiu, asta nu suna bine), saruri si multe vitamine. Cicoarea este alcatuita in proportie de 50% din inulina, o oligozaharoza ce contine fructoza si stimuleaza cresterea bacteriilor bifide, contribuind la refacerea mucoasei intestinale, mult mai eficient decat iaurturile din comert care contin bifide.
Digestie ca la carte – da, se poate!
Preparatele din radacina de cicoare sunt recomandate in problemele legate de tranzitul intestinal, dar si celor cu afectiuni hepatobiliare. De asemenea, cataplasmele cu infuzie de cicoare sau tinctura amestecata cu apa trateaza acneea si furunculoza.
Pentru decoct: doua lingurite de radacina maruntita fiarta in 200 ml de apa timp de zece minute – se bea cate o cana inainte de mesele principale; ajuta la cresterea secretiei biliare, tratarea gastritei si ulcerului gastric.
Pentru infuzie: o lingurita de planta (radacina, frunze, flori, tulpina) uscata si maruntita, la 200 ml de apa clocotita – se bea o cana pe zi; regleaza colesterolul, ajuta in steatoza hepatica si dischineziile biliare. O cura de doar doua saptamani cu decoct de radacina de cicoare sporeste secretia de bila si regenereaza celulele hepatice, mai ales in cazul consumatorilor de alcool.
Silueta de vis – da, se poate!
Stiai ca radacina de cicoare te poate scapa de acele kilograme in spus, care iti afecteaza increderea in tine? Cum? Ajuta la reglarea metabolismului temperand pofta de mancare. Pe langa asta, poti scapa si de constipatie daca bei doua cani de infuzie dimineata, pe stomacul gol. Te scapa de toxine, fiind un bun diuretic.
Reglarea glicemiei – da, se poate!
Frunzele proaspete au o gramada de beneficii! De exemplu, sunt foarte bune in salata (da, exact – salata), singure sau amestecate cu alte legume, mai putin amare, cum ar fi: spanacul, salata verde, rucola, adaugati o lingura de ulei de masline, un praf de sare si cateva picaturi de suc de lamaie – rezulta o salata mega-sanatoasa!
Cicoarea este un bun hipoglicemic, ceea ce o recomanda diabeticilor, in orice forma a ei – in salata, decoct, infuzie sau macerat (inainte de a include cicoarea in alimentatie, consultati medicul pentru o recomandare).
Cafea? Nu, cicoare – da, se poate!
In urma cu cateva zeci de ani, cicoarea era folosita ca inlocuitor al cafelei, mai mult din motive economice. Astazi insa, e deja dovedit ca bautura preparata din radacina prajita si macinata este nu numai aproape la fel de gustoasa, ci si mai sanatoasa decat cafeaua! Se prepara precum cafeaua naturala si are urmatoarele efecte imediate: alunga astenia si creste tonusul psihic. Inlatura dificultatile de concentrare, surmenajul intelectual oboseala si starea de somnolenta. S-a dovedit ca planta aceasta miraculoasa te ajuta sa asimilezi mai usor calciul, daca bei zilnic o cana de decoct, inainte de mesele principale.
Daca vreti sa incercati si voi bautura instant pe baza de cicoare, am urmatoarea recomandare: Cafeluta de cereale si cicoare de la Solaris!
Daca nu ati incercat pana acum aceasta bautura instant pe baza de cicoare, va recomand cu caldura sa ii dati macar o sansa! Nu doar ca este foarte aromata, dar iti ofera mult mai multe beneficii pentru sanatate decat cafeaua! Aroma ei este mult mai bogata si mai intensa, un adevarat rasfat, daca ma intrebati pe mine! Eu am incercat-o, am recumparat-o si o recomand, la randul meu, mai departe!
Cicoarea – zana florilor
O mica legenda spune asa: Zana Florilor se spala in fiecare dimineata, inainte de rasaritul soarelui, cu roua. Soarele a zarit-o totusi si s-a indragostit pe loc de zana, trimitandu-i luceferi sa o peteasca. Zana, insa, l-a refuzat de fiecare data. Soarele s-a maniat pe aceasta si a transformat-o pe loc in cicoare, spunandu-i: ”Floare de cicoare, floare de cicoare, privind dupa Soare – cand oi rasari, ea s-o-nveseli, cand oi asfinti, ea s-a ofili, cand oi scapata, ea s-a aduna”. Si de atunci, cicoarea se intoarce mereu spre lumina soarelui!
Voi ati incercat bautura instant pe baza de cicoare? Ce parere aveti despre ea?