10 produse care nu ar trebui sa iti lipseasca

din camara

Nu imi place niciodata sa fiu prinsa pe picior gresit, mai ales in ceea ce priveste alimentatia. Inca de mic copil, am vazut la bunica mea cum isi umplea camara cu tot felul de preparate si alimente, astfel incat, inclusiv sezonul rece, sa nu ne prinda nepregatiti. Mai pe scurt, in camara bunicii gaseai tot ce aveai nevoie: faina, malai, sare, zahar, ulei, otet, condimente (facute in casa, din legume uscate si macinate), muraturi de tot felul, legaturi de usturoi, de ardei iuti sau de ceapa, iar in cateva ladite de lemn, umplute cu rumegus curat si uscat, stateau ascunse fructe tomnatice: mere si pere coapte. Nu vreau sa uit nici de borcanele cu dulceata sau compot, pentru ca si acestea se regaseau din belsug in camara bunicii mele. Probabil ati prins, intr-un final, ideea. Datorita ei, am invatat ca sa fii ‘’furnicuta’’ poate avea o multime de avantaje. Asadar, astazi vreau sa va vorbesc despre top 10 produse care nu lipsesc niciodata din camara mea si pe care vi le recomand, cu incredere, si voua:

  • Prune deshidratate fara samburi: am reusit sa apreciez cu adevarat prunele uscate, abia dupa ce am inteles ca acestea au proprietati laxative extrem de eficiente! Stiu ca foarte multa lume se confrunta in ziua de azi, din diverse motive, cu probleme legate de colon. Deci in farmacii se gasesc o multime de suplimente / pastile destinate acestor probleme, eu nu am vrut niciodata sa iau pastile mai multe decat este cazul, cautand in primul rand o solutie naturista pentru orice problema. Acolo unde a fost posibil, am optat pentru remedii naturiste. La fel s-a intamplat si in cazul prunelor uscate. Acestea sunt si foarte bune la gust, constituind o gustare sanatoasa. Prunele deshidratate sunt recomandate si in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare. In afara efectului laxativ, pruna uscata intareste celulele nervoase, regleaza functiile hepatice, tranzitul intestinal si debitul urinar, iar in prunele uscate, in care substantele sunt concentrate, urmare a deshidratarii, efectele energizante si depurative sunt mai evidente.

  • Bautura vegetala de orez si cocos: de aproximativ doi ani de zile, am constatat faptul ca am intoleranta la lactoza. Pana in acel moment, beam destul lapte si il consumam inclusiv la micul dejun, alaturi de cereale integrale. Cu toate ca, de fiecare data, nu ma simteam bine, in sensul ca incepeam sa fiu balonata sau chiar sa am crape abdominale, desi nu m-as fi gandit vreodata ca laptele ar putea fi de vina. Apoi, am decis sa elimin complet laptele din dieta, deoarece am citit ca este indicat acest lucru pentru persoanele care au problemele legate de glanda tiroida (iar eu sunt confirmata cu tiroidita lui Hashimoto). In schimb, am fost nevoita sa caut un inlocuitor bun pentru laptele ‘’clasic’’, asa ca am optat pentru o bautura vegetale de orez si cocos, care sa nu contina zahar, lactoza sau gluten. Ca sa nu mai spun si faptul ca ador cocosul! Si desi nuca de cocos are un continut ridicat de grasimi saturate, aceasta nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Ba dimpotriva, datorita acidului lauric pe care il contine din abundenta, grasimile din nuca de cocos sunt recunoscute de specialisti ca avand rol in micsorarea nivelului de LDL (colesterol rau) din sange.

  • Miere Manuka: personal, am eliminat de foarte mult timp zaharul din alimentatie si am decis ca este cel mai bine daca il inlocuiesc cu miere, deoarece este un indulcitor natural cu extrem de multe beneficii pentru sanatatea organismului nostru. Dintre toate tipurile de miere, mierea de Manuka a atras in mod deosebit atentia lumii medicale, datorita proprietatilor sale antibacteriene neobisnuite. Puterea vindecatoare a mierii de Manuka se datoreaza unui compus, dihidroxiacetona, care se regaseste in concentratii foarte mari in florile de Manuka, arbore originar din Noua Zeelanda. Mierea de Manuka poseda o activitate antibacteriana ce nu poate fi regăsita in niciun alt tip de miere, fapt confirmat de cei 20 de ani de cercetari, printre care si studiile facute de Prof. dr. Molan, biochimist la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda. Cercetarile au descoperit ca mierea de Manuka are proprietati foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, fiind extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.

  • Ulei cocos virgin Bio presat la rece: eh, in ceea ce priveste acest aliment, pot spune ca eu il folosesc la aproape orice, nu doar la gatit. Am inclus uleiul de cocos inclusiv in rutina de beauty. Il folosesc pe post de crema de corp, masca de par, masca de fata, fiind un produs hidratant si chiar anti – vergeturi. Cu ajutorul acestui produs (tot minune cum imi place sa il numesc), am reusit sa inlocuiesc multe alte creme sau lotiuni din comert, care oricum sunt mult mai pline de chimicale si tot felul de alte ingrediente dubioase. Mai mult decat atat, uleiul sau untul de nuca de cocos este o sursa foarte buna de grasimi vegetale. Poate fi folosit la pregatirea mancarii, adaugat in supe, sosuri, ceai, sucuri, lapte (vegetal), deserturi, de preferat la rece sau la temperatura camerei. Totusi, cand folositi ulei de cocos la gatit sau copt, nu depasiti temperaturi mai mari de punctul lui de afumare / ardere, adica 177 grade Celsius (isi pierde proprietatile benefice si i se schimba structura moleculara, devenind nesanatos).

  • Avocado: avocado contine, pe langa grasimi benefice, si multe vitamine si minerale, cum sunt cele din gama B, vitamina C, E, K. De asemenea, contine si minerale precum calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc. Din avocado se fac diverse lucruri, printre care putem enumera: masti de ten, diverse specialitati culinare, ornamente, dulciuri (mai rar), se folosesc uneori in torturi, medicina si asa mai departe. In cosmetica, avocado se foloseste pentru mastile de ten, deoarece il revigoreaza si il fac sa para mai tanar. In bucatarie, din avocado se fac rareori milkshake-uri, dar foarte renumita este pasta de avocado, Guacamole. Avocado se mai foloseste in salate si rareori in dulciuri deoarece nu contine zaharuri. Din punctul meu de vedere, este un aliment care iti pune imaginatia la incercare, pentru ca ofera foarte multe posibilitati de folosire, desi nu pare.

  • Telina: un aliment putin mai ciudat pentru unele persoane, dar pentru mine este extrem de valoros. Din punct de vedere medicinal, utile sunt toate partile plantei (adica frunzele, radacina si semintele). Pentru uz medicinal, din telina se prepara infuzie, sirop, suc de frunze, decoct si cataplasme. De asemenea, telina intra in combinatie cu alte plante medicinale, in procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit. Eu, personal, folosesc foarte des telina si cand gatesc! Atunci cand nu am pofta de clasica mancare de cartofi sau de mazare, optez pentru mancare de telina, care se prepara la fel de usor. Este ca si cum ai face mancare de cartofi, doar ca in loc de cartofi folosesti telina (iar beneficiile sunt mult mai numeroase, pentru ca telina are un aport valoric, vitaminic si mineral mult mai mare decat cartoful).

  • Ulei de peste: este un ulei derivat din peste procesat, in special hering, macrou, somon, ansoa si sardine. Aceste uleiuri sunt bogate in acizi grasi de tip Omega-3, in special acid eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA). Foarte multa lume il foloseste pentru ca vor sa-si imbunatateasca sanatatea inimii, dar unii sustin ca uleiul de peste ajuta si la sanatatea oaselor si a articulatiilor, a rinichilor, a functiilor cognitive si multe altele. Uleiul de peste este cunoscut ca fiind benefic pentru sanatate, iar rolul sau in sustinerea functiei cognitive este cunoscut mai ales de parintii care isi doresc sa le asigure copiilor o dezvoltare armonioasa. Dincolo de acest beneficiu incontestabil, uleiul de peste vine la pachet cu o multime de alte avantaje pentru sanatate.

  • Spirulina + catina: sunt mare fana a spirulinei de foarte multi ani de zile si inca de cand am integrat-o in stilul de viata personal, am observat ca tenul meu arata mult mai bine, mai luminos si mai curat, parul si unghiile au devenit mult mai rezistente si chiar si nivelul de energie a crescut. Spirulina, alga verde – albastruie, este unul dintre cele mai vechi organisme de pe pamant, care se dezvolta la suprafata lacurilor, in special in cele cu apa dulce. Consumata inca de pe vremea aztecilor, aceasta aduce organismului o sursa completa de elemente nutritive, avand peste 280 de substante din compozitie, lucru care o plaseaza in categoria superalimentelor. Iar in ceea ce priveste catina, trebuie sa stiti ca si aceasta este un adevarat izvor de sanatate! I se mai spune si ginsengul romanesc, dar si cel mai bun vaccin antigripal (contine cea mai mare cantitate de vitamina C, chiar mai mult decat citricele sau kiwi).

  • Mango: mango-ul este un fruct pe care eu il iubesc efectiv! De ce? Pentru ca mentine sanatatea vederii, datorita vitaminei A, prezenta sub forma beta carotenului si zeaxantina, care ajuta la pastrarea pielii si a ochilor sanatosi. De asemenea, regleaza nivelul de glucoza – fibrele continute de fructul de mango ajuta la mentinerea unui nivel scazut al glucozei si la absorbtia acesteia la nivelul fluxului de sange. Iata la ce mai este bun: sanatatea tractului digestiv – datorita cantitatii de apa si a continutului bogat in fibre, fructul de mango ajuta la prevenirea constipatiei si la pastrarea unui tract digestiv sanatos. Deopotriva, enzimele digestive ce pot descompune proteinele ajuta la facilitarea digestiei.

  • Mere: nu aveam cum sa nu trec in revista cele mai clasice fructe dintre toate. Merele, chiar daca probabil multi ne-am ‘’plictisit’’ de ele, intra la categoria alimentelor cele mai complete din punct de vedere valoric, vitaminic si mineral. Merele aduc foarte multe beneficii pentru organism, motiv pentru care eu le recomand cu cea mai mare incredere. Merele contin pectina, iar aceasta la randul ei ajuta la reducerea nivelului de colesterol prin diminuarea secretiei de insulina din sange. Plus ca sunt printre cele mai accesibile fructe ca pret, asa ca de ce sa nu profitam la maxim de acest lucru? Nu lasati merele sa devina ‘’demodate’’, pentru ca ele aduc un real ajutor organismului nostru, intr-o maniera in care poate nici nu ne imaginam. Studiile indica faptul ca zilnicul consum de mere (cel putin un mar pe zi) poate reduce dezvoltarea bolilor de piele. Un mar contine doar intre 50-80 de calorii si nu are nici o grasime sau continut sodiu.

Sper ca aceasta lista sa va inspire si pe voi si sa va ajute pe viitor. De asemenea, sper ca macar unele dintre ele sa se regaseasca si in bucataria voastra. Eu le-am inclus in alimentatie de cativa ani buni, timp in care am avut posibilitatea sa vad schimbari in ceea ce priveste stilul meu de viata, care este mult mai activ si mai sanatos. Daca nu aveti timp sa mergeti prin magazinele fizice dupa anumite produse, va recomand Driedfruits.ro. De peste 20 de ani, Dried Fruits sprijina un stil de viata sanatos prin produse usor accesibile, certificate DQS si EcoCert, fiind unul dintre primele site-uri din Romania dedicat unei alimentatii pe baza de produse naturale, nuci si alune, fructe uscate si cereale.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, sponsor Depal SRL (Driedfruits.ro)!